THE BRILLIANCE – SUITE NO. 2: WORLD KEEPS SPINNING: AN ANTIDOTE TO MODERN ANXIETY

David Gungor en John Arndt groeiden samen op in het Amerikaanse stadje Marshfield in de staat Wisconsin, een klein maar gezellig oord met een 18.000-tal inwoners. Nadat ze waren uitgevlogen naar respectievelijk Tulsa, Oklahoma en Austin, Texas besloten beiden in 2010 om met een muziekgroep te starten die ze ‘The Brilliance’ noemden. Ze zijn al die tijd toch nog ver uit elkaar blijven wonen met Gungor in New York City en Arndt in Minneapolis, Minnesota als pianist, componist en producer van o.a. soundtracks voor films.

In de voorbije tien jaar werden er heel wat platen van ‘The Brilliance’ op de markt gelanceerd met hun eerste studioplaat “Brother” in 2015 als eerste hoogtepunt in hun muzikale carrière, gevolgd door het album “All Is Not Lost” in 2017. De laatste jaren heeft het duo zich toegelegd op het opnemen en uitbrengen van zogeheten ‘Suites’, een serie liedjes rond een specifieke thema. Zo verscheen “Suite No.1: Oh Dreamer” eind 2018 en volgt er nu “Suite No. 2: World Keeps Spinning: An Antidote To Modern Anxiety”.

David Gungor zingt en speelt op gitaar, terwijl John Arndt naast zingen ook plaats neemt achter de piano. In de elf tracks op “Wold Keep Spinning” wordt gezocht naar de penibele toestand van de mensheid, de angst en de mentale druk die in de maatschappij overheerst en de permanente zoektocht naar aanvaarding en eenheid tussen de mensen. Hun mooi georkestreerde composities kunnen worden omschreven als een knappe mix tussen klassieke muziek en moderne symfonische elektropopmuziek.

Luister bij wijze van voorbeeld op de video’s maar eens naar het nummer “Must Admit” en de song “Release Me” die ze samen met het ‘Biola University Orchestra’ uit La Mirada, Californië hebben opgenomen. Andere aanbevelingswaardige tracks zijn “How Do We Know”, “Facebook”, “Moods”, “Holding On” en albumtiteltrack “World Keeps Spinning” met een scherpzinnige songtekst waarin hun overtuigende maatschappijkritiek niet wordt gespaard via waarheden als ‘we live for more than just the end of the world’.

Bij de plaatopname in Texas werden ze bijgestaan door o.a. McKenzie Smith van ‘St. Vincent’ en Tyler Chester die meespeelt met o.a. Joan Baez en Christina Aguilera. Het algemene beeld van de wereld dat ze in hun nieuwe plaat schetsen is niet zo positief en hoopgevend. Al de vaststellingen over gevaarlijke dingen die in de huidige maatschappij gebeuren zoals branden, oorlogen, haat, geweld, racisme en het coronavirus kunnen eerder leiden tot een finale apocalyps en het einde van de wereld. Laat ons hopen dat ze ongelijk hebben en dat we nog heel lang naar muziek kunnen blijven luisteren en liefdevol met elkaar blijven omgaan in de korte tijd die ons op deze aardkloot is gegeven.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video